Mere om orgler

Se filmen med Orgel-drengene fra Haderslev Domkirke

De 7 drenge spiller Pachelbels “Ciacona i d-mol”

“Tema med 16 variationer” på 12 forskellige orgler i 10 kirker i Haderslev Domprovsti.

Haderslev Drengekor spiller orgel

Historisk orgel til salg:

Orglet blev bygget af orgelbygger J.J. Gregersen til Bodilsker på Bornholm i ca. 1840. I 1906 flyttedes orglet til Øde Førslev ved Haslev på Sjælland, hvorfra det i 1998 overgik til privat eje og har senest været udlånt til domkirken i Odense, hvor det stod i Krypten. Jens Johan Gregersen (1794-1864) blev i 1826, som udlært snedker, ansat hos Marcussen & Reuter i Sønderjylland. Han viste snart gode anlæg for orgelbyggerfaget og inden længe var han en af firmaets vigtigste medarbejdere. I 1840 nedsatte Gregersen sig som selvstændig orgelbygger i København. I de første år måtte Gregersen tage til takke med beskedne opgaver, men 1846 fik han et gennembrud med orglet til Sorø Kirke, og senere fulgte flere spændende arbejder. Gregersens orgler udmærker sig ved en gedigen konstruktion og en mildt syngende klangkarakter. To af Gregersens medarbejdere, Daniel Köhne og A. H. Busch, blev senere selvstændige mestre.

Pibematerialet er, på nær få detaljer ​uberørt (Rørfløjte 4′ er muligvis indsat senere, evt. af Busch, hvilket de lange rør kan indikere)​  og orglet er således et mindre klenodie. I Odense Domkirkes krypt har orglet været benyttet ved gudstjenester samt ved koncerter, som solo – eller continuo-instrument – i forbindelse med Odense Domkirkes Kammerorkesters koncerter.

Disposition:
Gedacht 8  FodsTon
Fugara 8’ fra c
Principal 4’
Rørfløjte 4’
Oktav 2’

Nærmere oplysninger fås hos: Freddy Samsing, E-mail: freddysamsing@gmail.com

gregersen_orglet

.

Marcussen & Søn 1806-2006 · Jubilæumsskrift med artikler af blandt andet Svend Prip, Henrik Fibiger Nørfelt, Kristian Olesen, Svend-Ingvart Mikkelsen og Hans nyholm.

Fås ved henvendelse til orgelbyggeriet.

.

marcussen_book

Marcussen & Søn 1806-2006 · Jubilæums CD med orgelmusik spillet på kendte Marcussen orgler. Indeholder booklet med introduktion af orglerne og organisterne.

Fås ved henvendelse til orgelbyggeriet.

Marcussen_musikCD

 

 

 

Bogen om Christiansborg Slotskirkes Orgel, der er udgivet af Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme, handler om Christiansborg Slotskirkes historiske Marcussen & Reuter-orgel fra 1829. Orglet blev reddet fra Slotskirkens brand i 1992, tilbageført til (noget nær) sin originale skikkelse og genindviet i 2009. Bogen begynder med en skildring af Slotskirkens dramatiske brand og går derefter i detaljer med orglets historie og tekniske anlæg. Dertil kommer en række baggrundsartikler, som f. eks. en omfattende artikel af Professor Konrad Küster om Orgelmusik i Helstaten. Den smukke  publikation er fyldt med fine illustrationer.

Uffe Kjerulff og Henrik Fibiger Nørfelt (red): Christiansborg Slotskirkes Orgel. 146 sider. Styrelsen for Slotte & Kulturejendomme. Kr. 100,-. Kan købes på Christiansborg Slots museumsbutik og Kronborgs museumsbutik. Bogen kan bestilles direkte på:  http://shop.slke.dk/product/christiansborg-slotskirkes-orgel-1829-2009/

Christiansborg-Slotskirkes-Orgel1

Vi har samlet en række links, hvis du vil lære mere om orgler og orgelbygning, og nederst på siden finder du to videoer indeholdende orgler fra Marcussen og Søn:

http://www.musikkenshus.dk/kalender/orgelindvielse/

Læs om danske orgler og orgelbyggere på Den Danske Orgelregistrants hjemmeside.

http://www.orgelselskabet.dk/

http://orgelforum.blogspot.dk/

http://www.goart.gu.se/