Nikolaj Kunsthal i København

» Restaureringer

Orglet er bygget af vort firma i 1930 og er indviet den 27. februar 1931. Det er bemærkelsesværdigt for sin tid, idet det, som det første i Skandinavien blev bygget med sløjfevindlade og mekanisk traktur, efter en lang periode hvor orgelbygningen havde anvendt elektropneumatik, som det var almindeligt i den romantiske periode. Også i klanglig henseende var orglet et brud med romantikkens traditioner, idet dispositionen fik et klassisk præg. Orglets restaurering er afsluttet i maj 2015.

Kirken hørte oprindeligt til blandt Københavns ældste – kirken byggedes i 1200-tallet. Hans Tausen var præst ved Nikolaj fra 1529, og på den måde blev kirken et centrum for reformationen i København. I Københavns brand i 1795 gik den til grunde, og ovenpå ruiner, bl.a. er dele af tårnet bevaret, blev den nye kirke rejst. Carlsbergs grundlægger, brygger Jacobsen donerede i 1909 penge til opførelse af tårnspiret, og departementschef for Københavns Magistrat, Hr. Rentzmann, donerede penge til kirkeskibet, som blev bygget en del kortere end det oprindelige. Og i hans testamente var også afsat penge til et orgel. Kirken havde allerede på dette tidspunkt ikke fungeret som sognekirke i mere end 100 år, og det var heller aldrig planen at den skulle vende tilbage til den status. Kirken har rummet forskellige institutioner såsom bibliotek, museum, kvægtorv og slagteri, Frelsens hær m.m. Den genopbyggede kirke blev tegnet af arkitekt Hans Christian Amberg, som en moderne rekonstruktion af den oprindelige kirke.

Koblinger: Hv.+Sv., Hv.+Bv., P+Hv., P+Sv., P+Bv. Spærreventil Pedal (til vindlade med mixtur- og rørstemmer). Spærreventil Hovedværk. Balancetrin for jalousisveller til Svelleværket. 2 – oprindeligt blinde – registerudtræk: ”Noli me tangere”, i højre registertavle, er udnyttet til tremulanter, for henholdsvis II. og III. manual.

Orglet har 44 stemmer (3.385 piber) på 3 manualer, C-g3, og pedal, C-g1

Nikolai_kirke_orgel_kobenhavn_Marcussen2

Nikolai_kirke_orgel_kobenhavn_Marcussen1

Nikolai_kirke_orgel_kobenhavn_Marcussen4

Nikolai_kirke_orgel_kobenhavn_Marcussen

 

Hovedværk I Brystværk III Svelleværk II Pedal
Quintatiøn 16’
Principal 8’
Spidsgambe 8’
Gedakt 8’
Oktav 4’
Rørfløjte 4’
Oktav 2’
Cornet 3 f.
Mixtur 5 f.
Cymbel 3 f.
Dulcian 16’
Trompet 8’
Hulfløjte 8’
Principal 4’
Gadaktfløjte 4’
Nasat 2 2/3’
Oktav 2’
Terz 1 3/5’
Rørfløjte 1’
Septima 2 f.
Mixtur 3-4 f.
Krumhorn 8’
Principal 8’
Gedakt 8’
Quintatøn 8’
Oktav 4’
Spidsfløjte 4’
Gemsehorn 2’
Sivfløjte 1 1/3’
Sesquialtera 2 f
Mixtur 4-6 f.
Dulcian 8’
Regal 8’
Principal 16’
Subbas 16’
Oktav 8’
Gedakt 8’
Rørquintatøn 4’
Blokfløjte 2’
Cornet 4 f.
Mixtur 6 f.
Trompet 16’
Skalmaje 4’